» «
נקניקיות ביטזינגר
דוכן נקניקיות ביטזינגר
#על דוכני הנקניקיות המובילים בווינה

דוכן הנקניקיות ביטזינגר (Bietzinger Würstelstand) שליד בית האופרה בווינה, הוא חלק מהחווייה הווינאית. זהו אחד משני דוכנים משפחתיים וסופר איכותיים של מנת הנקניקיות הנהדרת והפופולרית הזו.

שני הדוכנים הללו של Würstelstand תופסים מקומות ברשימת 10 מקומות האוכל הכי טובים בווינה. כולם כאן יודעים שההמתנה משתלמת, במיוחד אם תבחרו את נקניקיית ה"קייזר קריינר" (Kasekrainer), שאליה מתלוות גבינה ובירה. לחילופין, למי שלא מעוניין בצירוף הזה, מומלצת הנקניקיה המעושנת שלהם.

אל הדוכן הזה של כיכר אלברטינה עולים לרגל לא מעט בליינים בעיר ותיירים, שמתייצבים בו כמעט בכל שעה משעות היום. עד 4 לפנות בוקר, משתרך אל מול הדוכן תור ארוך של אנשים רעבים.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/aB71caGrHII


ביקור במקום:

https://youtu.be/VxDn_jraHi4


בלוגרים:

https://youtu.be/NdtuIilwkV0
שניצל פיגלמולר
שניצל פיגלמולר
#

השניצל המעולה בעיר וינה הוא של מסעדת פיגלמולר (Figlmueller), שהיא גם המפורסמת ביותר בעיר. היא ממוקמת ליד הסטפנפלאץ, כיכר סטפן. בתפריט המסעדה תמצאו 9 מנות, אך כמעט כל הלקוחות כאן מזמינים את מנת השניצל המפורסמת, שיותר מ-180 אלף מנות נמכרות ממנה בכל שנה.

אגב, שימו לב שזהו לא השניצל הוינאי הסטנדרטי, כי שניצל וינאי אמיתי מכינים מבשר עגל והשניצל של פיגלמולר עשוי מבשר חזיר בכלל.

אבל בפיגלמולר מקבל כל שניצל טיפול מלכותי. אחרי שחותכים את הבשר, משטחים אותו בפטיש, כדי להפוך אותו דק מאד ולהגדילו ככל האפשר. לאחר מכן טובלים את השניצל בקמח ואז ממליחים אותו, טובלים בבלילת ביצה וחלב, מצפים בפירורי לחם ומטגנים ב-3 מחבתות שונות, כל אחת מטפלת בשניצל באופן שונה וכך הוא זוכה בטעם הייחודי של פיגלמולר.

אבל זה לא רק הטעם שנבחר כאן, אלא גם הגודל. השניצל של פיגלמולר זכה להיות מתועד בספר השיאים של גינס כגדול ביותר בעולם. כשהוא מוכן, מוגש השניצל לסועד, כשפלח לימון וסלט קטן שמוגשים איתו, יושבים על גבי צלחת נפרדת. הסיבה? - השניצל עצמו מכסה את כל הצלחת שלו וממש גולש ממנה לצדדים. גדול כאן זה ממש גדול...


#מהם תולדות השניצל? - באדיבות אאוריקה
השניצל נולד כנראה כאן בווינה, בירת אוסטריה. המקורות שלו באים ככל הנראה מהאימפריה הביזנטית וגלגולים רבים הוא יעבור עד שיהפוך לשניצל הווינאי המפורסם בעולם כולו, השניצל הראשון בעולם.

מהמקור שהיה מבוסס על חזה עוף, לקחו הערבים את המאכל והביאו אותו אף לאירופה, עם הכיבוש של ספרד על ידי המורים, עם של מוסלמים מצפון אפריקה. הספרדים קראו לו "סטק א לה סיביליה". מהספרדים העתיקו אותו האיטלקים ומשם עבר המתכון לווינה והתקבע שמו כ"שניצל וינאי", בידי הטבח של גנרל בשם רדצקי. בווינה הפך בשרו לבשר עגל ופיגלמולר, כמו מסעדות וטבחים רבים, מכינים אותו מבשר החזיר בכלל.

היהודים שעלו מאוסטריה לארץ החזירו את השניצל אל מחוזות בשר העוף וכיום השניצל הוא מהמאכלים האהובים בישראל.


#טיפים
רוצים רק שניצל עגל? - נסו את מסעדת השניצלים המעולה של מלון גרנד פרדיננד. רוצים שניצל כשר? - מסעדת אלף אלף בעיר היא כשרה וטעימה.


קבלו מסע להכנת השניצל שלהם:

https://youtu.be/pTckSxjwgp0


בלוגרים:

https://youtu.be/cBybFPG-98A
Paolo Bortolotti
פאולו בורטולוטי
#הגלידריה הנהדרת של פאולו במריה הילפר שטראסה

אוהבים גלידה? - אחת הגלידות המשובחות בווינה היא זו של פאולו בורטולוטי (Paolo Bortolotti), שבשדרת הקניות מריה הילפרשטראסה. זה מהמקומות הטובים בסביבה, לעצור בהם באמצע השופינג במריה הילפר ולהתענג על הגלידה המתוקה, עם שלל הטעמים.


מדווחים עליו:

https://youtu.be/nDByy1DK9Uo
קפה סנטרל
קפה סנטרל
#על הקפה האינטלקטואלי של וינה

דמיינו שאתם יושבים בבית קפה שבו יושבים גם זיגמונד פרויד והפסיכולוג אלפרד אדלר. מדי פעם נכנס תיאודור הרצל ומספר על הזיות המדינה שהוא חולם להקים ליהודים ועל שולחן צדדי יושבים לנין וטרוצקי ומשחקים בשחמט, אבל חולמים על סוציאליזם ומרקסיזם ברוסיה. ישב כאן גם איש שעתיד לזרוע המון הרס בעולם ושמו אדולף היטלר.

קפה סנטרל (Cafe Central) שנפתח בשנת 1876 הוא המקום. הזמן הוא סוף המאה ה־19 ומסביבכם מבלה כאן האליטה האינטלקטואלית של וינה. העיצוב בקפה סנטרל הוא יוקרתי, אומר מלכות. זאת אולי משום שבית הקפה ממוקם במבנה של ארמון עתיק. עמודי שיש וקשתות מסביב, שטיחים יקרים, כיסאות קטיפה כהים ונברשות קריסטל משלימים את התמונה.

כאן תשב, חצי מאה אחר כך, בשנות ה-30 של המאה הקודמת, קבוצת הפילוסופים שכונתה "החוג הווינאי". הם היו מייסדי אסכולת "הפוזיטיביזם הלוגי" בפילוסופיה. גישה זו תטען שהניסיון הוא מקור הידע היחידי ותגרוס שניתוח לוגי, ביחד עם לוגיקה סימבולית, הם הדרך המועדפת לפתרון בעיות פילוסופיות.

אבל נחזור לקפה ולסובב אותו. בקפה סנטרל יוגש לכם הקפה המצוין, בכלי פורצלן שיונחו על מגש עשוי כסף. יחד איתו מציעים כאן את המתוקים הנפלאים של וינה, ביחד עם העוגות המצוינות והקרמים המעודנים. תנו צ'אנס למנת הפנקייק המיוחדת למקום, מנת הקייזר, המוגשת יחד עם מגוון סגנונות הקפה הווינאי.

הרעבים יוכלו לשבוע מהשניצל הווינאי ושאר מאכלי וינה הקלאסיים והטעימים להפליא. לצד כל אלה, אם תרצו, תוכלו לעסוק בתחביב המקובל בבתי הקפה של וינה ולקרוא את העיתונים היומיים שמוצעים כאן לסועדים.


מבט מקרוב לקפה סנטרל:

https://youtu.be/LFc0Cnlxa80


העיצוב של הקפה:

https://youtu.be/NTY7KtX4UJI


הדרכה:

https://youtu.be/8CDBGuSSCFM

מקדשי אוכל בווינה

קפה דמל
קפה דמל
#על בית הקפה המפורסם שמגיש אפל שטרודל אלוהי
אתם יודעים מה? - בואו לא נכנה את המקום הזה "בית קפה", שכן לצפות באומן המרציפן יוצר דמויות ממרציפן ועוגות מדהימות כמו השטרודל של דימל, זו חוויה שלא מקבלים בבתי קפה רגילים. מדובר במוסד אמנותי. נקודה.

קונדיטוריית "קפה דמל" נוסדה בשנת 1785, כאשר מאה שנה לאחר שקמה קנה אותה כריסטוף דימל ומאז היא נקראת על שמו. הקונדיטוריה נמצאת בקצה מדרחוב קולמרקט (Kohlmarkt), הרחוב היקר בווינה. יש לה מרפסת שמש ובה שולחנות, כניסה בארוקית מזמינה, נברשות בדולח תלויות ולוחות מראות שדבוקות על הקיר.

דימל מתהדרת במעמד של "קייזרליך אונד קוניגליך", שפירושו שהיא ספקית רשמית של הקיסרות ובית המלוכה.

להשלמת החוויה, בקונדיטוריה יש קיר זכוכית, שדרכו יכולים הסועדים לראות את האופים מכינים את השטרודלים והעוגות המצוינות שלהם. הקפה יוגש לכם כאן מכלים מפוארים ומשקה השוקולד, אותו אנחנו רגילים לרוב לקבל עשוי מאבקה, עשוי כאן משוקולד אמיתי.


#איך מכינים את השטרודל הווינאי בדימל?
עד היום מגישים בדימל לציבור הרחב את השטרודל הווינאי האמיתי. הבצק שלו כל כך דק שהקונדיטורים שם נוהגים לומר שחייבים להיות מסוגלים לקרוא עיתון דרך הבצק של השטרודל.

הכנת השטרודל היא כזו: לאחר שפורשים את הבצק על השולחן, מפזרים מעליו פרוסות תפוחים, צימוקים, שקדים, סוכר, קינמון ומעט לימון, כדי שטעמו יאזן את טעם התפוח. לסיום, מגלגלים את השטרודל ומכניסים לאפייה בתנור.


#על בתי הקפה בווינה
ספוגי תרבות ואווירה של פעם, בתי הקפה בווינה מציעים חווייה מיוחדת. כאן מעבירים הווינאים שעות פנאי או נחים צהריים בנינוחות, עם עיתונים מקומיים.

בתי הקפה שכאן נינוחים מאד וזה חלק מהתרבות הווינאית. כאן אפשר לשבת שעות ואפילו יום שלם, לקרוא עיתונים ולא למהר לשום מקום, מבלי שתהיה למישהו בעיה עם זה.

עשרות מיני קפה מוצעים כאן ותוכלו לבקש אפילו מדריך עם צילומים, של כל סוגי הקפה השונים. בכל מקרה, אם המלצרים שואלים אתכם אם תרצו "ober" בקפה שלכם, מתכוונים לקצפת מעל לקפה.

ביחד עם הקפה בווינה נוהגים המלצרים תמיד להגיש כוס מים והם ישובו למלא אותה שוב ושוב, עד שתעזבו את המקום. הם יהיו תמיד לבושים, אגב, בחולצה לבנה ומכנסיים כהים, לבוש מכובד ומוקפד שהוא חובה בבתי הקפה בווינה.

העיצוב כאן משדר לרוב מראה ואווירה של פעם, על אף שעם השנים ובפרוץ העידן המודרני, חלק מבתי הקפה של וינה שינו את העיצוב המסורתי לטובת עיצוב מודרני, צעיר, אלגנטי ומעודכן יותר.


מבט מקרוב:

https://youtu.be/nqJsRlLUCH8


כל מכינים כאן את השטרודל - עוגת התפוחים המפורסמת של וינה:

https://youtu.be/ND2m50YxFBQ
בית הדקלים
בית הדקלים
#על חממת הצמחים שהפכה למסעדה פופולארית בעיר

בית הדקלים (Palmenhaus) שניצב במרכז וינה ליד מוזיאון אלברטינה החדש, נבנה בשנת 1901. במקור הוא שימש כחממה לצמחים טרופיים ומקום לגידול פרפרים של הארמון המלכותי. לא תמיד היה המקום פורח ומתויר, ואפילו זכה במשך שנים רבות לכינוי "היפהפייה הנרדמת", כיוון שהמקום הוזנח ולא הצליח להתרומם. רק בשנת 1998 החל השיפוץ המסיבי של החממה שארך שלוש שנים.

וזה הצליח. מבנה המתכת והזכוכית הפך עד מהרה למסעדת בראסרי לוהטת, ה"פאלמנהאוס". הוא הפך להיט בקרב התיירים והמקומיים. ברחבי החממה גדלים עצי דקל וצמחים טרופיים, אבל אפשר לשאת את החום והלחות של החממה, בזכות המיזוג. הללו הפכו לחלק בלתי נפרד מהתפאורה של בית הקפה והמסעדה, שנבנו בתוך החממה ולא בחוץ, לצידה.

המסעדה פתוחה במשך מרבית שעות היום, אך יהיה קשה מאד להשיג בה שולחן פנוי. בימים הגשומים תוכלו לצפות בלא פחות מ-250 סועדים המצטופפים מתחת לתקרת הזכוכית של החממה.

ה"פאלמנהאוס" הפכה להיות אחת מהמסעדות הפופולריות והתוססות ביותר של וינה ואם תצליחו להזמין בה מקום, היא תספק לכם כמה שעות מנוחה מושלמות, במיוחד בימים הגשומים והקרים של וינה החורפית. קחו מעיל!


#טיפים
בימי חמישי מנגנים ב"פאלמנהאוס" מוסיקה חיה, בדרך כלל של הרכבי ג'אז. תהנו!


מבט מקרוב:

https://youtu.be/bFpuPTdqsMM
קפה זאכר
קפה זאכר
#על הקפה שהמציא עוגה

הסיפור העומד מאחורי קפה זאכר מעניין במיוחד. הוא מתרחש בשנת 1832, שבו הנסיך האוסטרי ונצל פון מטרניך (Wenzel von Metternich) מבקש מהשף האישי שלו להמציא קינוח מיוחד בעבור אורחים חשובים מאד שאמורים להגיע. השף לא חש בטוב ונאלץ לפרוש מהמשימה. הוא הטיל אותה על אחד מהמתלמדים הצעירים שלו, בחור בן 16 בלבד, פרנץ זאכר. הבחור הצעיר לא התרגש וחשב פתוח ויצירתי. זה היה הרגע שבו נולד אחד מהקינוחים המפורסמים ביותר בהיסטוריה כולה - הזאכר טורט.

אז מהו הזאכר טורט? - אלה שלוש שכבות של עוגת ספוג שוקולדית, שביניהן ריבת משמש, מצופה בשוקולד קטיפתי ומעליו קצפת מפתה.

לאחר 44 שנים, החליט בנו של זאכר לפתוח את מלון זאכר, שהפך עד מהרה לחביב על אנשי האצולה. העוגה הפכה מיד לחלק מהתפריט של בית הקפה ומוגשת שם עד היום.

במהלך השנים בהם קיים הקינוח המפורסם, החליט נכדו של זאכר למכור את המתכון הבלעדי של הטורט לבית הקפה הווינאי היוקרתי דמל. זו הסיבה גם שעד היום ניתן לשמוע את הוויכוח איפה נמכר הזאכר טורט המקורי. בדמל מיקומה של ריבת המשמש שונה, כשהיא מגיעה מתחת לזיגוג ולא בין שכבות הספוג. המחלוקת הגיעה עד לבית המשפט, שם הוכרע כי רק קפה זאכר יכול לכנות את העוגה "הזאכר טורט המקורי"...

כמובן שתוכלו למצוא בבית הקפה הזה גם עוגות קרם, שטרודלים ומגוון קינוחים מצוינים נוספים, אבל הסטטיסטיקה מוכיחה שהעוגה הנמכרת ביותר בו היא... נו, אתם כבר מנחשים, הזאכר טורט!


בואו לקפה זאכר:

https://youtu.be/aPCbarHsP2I


ותצוגת העוגות המדהימות של המקום:

https://youtu.be/nqJsRlLUCH8?t=1m36s
מופע השטרודל של וינה
מופע השטרודל של וינה
#בואו ללמוד להכין שטרודל בארמון הקיסר

רוצים ללמוד להכין את עוגת התפוחים המושלמת של הווינאים?

מופע השטרודל של וינה (Apple Strudel Show), שנערך בקפה רזידנט (cafe-residenz) שבארמון שנברון, הוא קורס חווייתי שבו תוכלו ללמוד להכין שטרודל תפוחים וינאי אמיתי.

אנשים שהשתתפו במופע, קורס, סדנה או מה שזה לא יהיה, מציינים אותה כחוויה של ממש. על ההתחלה מקבלים כובע אופים וסינר ואז נכנסים לחומרים, לישה, ריחות וטעמים. ההכנה מדויקת ומוקפדת ובהדרגה תקלטו את הדיוק הדרוש להכנה הזו.

בסדנה תוכלו ללמוד להכין בעצמכם את עוגת השטרודל תפוחים הידועה כ-Apfelstrudel. בסיומה תקבלו את המתכון והידע אישית, מהקונדיטור המלכותי של ארמון שנברון. עוד בסוף הסדנה, תקבלו תעודה להכנת השטרודל האלמותי הזה בעצמכם ותהפכו לשגרירי העוגה האוסטרית הכי מוכרת בעולם. בתיאבון!


מבט מקרוב:

https://youtu.be/ZDx8ZpTlJ3o


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.