ליזמים יש מגוון רחב של חלופות מימון זמינות, שמשתנות בהתאם לשלב הסטארטאפ שלהם. השקעה בסטארטאפ מתבצעת על ידי משקיעים, שלכל אחד מהם יש את הקריטריונים משלו להשקעה, שלפיהם הוא פועל על מנת להחליט באילו סטארטאפים או סקטורים להשקיע, וכל משקיע תמיד מחפש אקזיט כדי להרוויח כסף על ההשקעות שלו.
מאמר זה מציג את אסטרטגיות ההשקעה שבהן משתמשים משקיעים לגיבוי סטארטאפים וחברות טכנולוגיה, ומסביר את חשיבות ההתנהלות הנכונה.
השקעה בסטארטאפ: זמן, סכום ורווחיות
מספר שאינו מבוטל של סטארטאפים ויזמים אינם מבינים שכדי להימנע מטעויות בהשקעה בסטארטאפ, יש לחקור היטב את תחזיות הצמיחה, המדרגיות, תנאי השוק, וכל ההיבטים שמשפיעים על הצלחת העסק. עוד דבר שצריך לבחון היטב לפני שנכנסים להשקעה כזו או אחרת הוא חקר השוק בו המיזם פועל. משקיעים, אנשים שיש להם הון לממן חברות סטאראטאפ, וכלי מימון אחרים, פועלים רק מסיבה אחת, והיא להרוויח כסף לעצמם ולשותפים שלהם וכמובן כל המרבה הרי הוא משובח.
מנתונים אותם חקר היזם נתי דוידי עולה כי לסטארטאפים יש שיעור הצלחה מוגבל ורובם נכשלים, במובן זה שהם אינם מניבים רווחים לצדדים המעורבים. זו הסיבה שרוב המשקיעים, בין אם הם קרנות גדולות או אנשי עסקים פרטיים, מגוונים את רמת הסיכון שלהם על ידי גיבוי של חברות רבות, בתקווה שקומץ מהן יפיק מספיק רווחים על מנת לפצות על ההשקעות הכושלות.
השקעה בסטארטאפ בתחילת פעילות החברה
חשוב להבין שבעוד שמשקיעים עסקיים יוצרים בדרך כלל תיקים גדולים של חברות כדי שהאסטרטגיות שלהם יעבדו, הם משקיעים בחברות בשלבים מוקדמים מאוד ואז הפוטנציאל הרווחי הרבה יותר גבוה. חברות הון סיכון נוטות להשקיע בשלבים מאוחרים יותר.
למרות שסכומי ההשקעות משתנים במהירות ככל שההון הזמין בשוק גדל וכאשר חברות הון סיכון מתקרבות להשקעות שיש להן יותר סיכויים להניב רווחים. השקעה נכונה היא משימה שאינה פשוטה ומשמעותה נטילת סיכונים גדולים, וזו הסיבה שלרוב המשקיעים יש שיטות שונות להפחית את הסיכונים שלהן.
בקרת סיכונים
שיטה זו מאפשרת שליטה בסיכון על ידי משא ומתן על הערכת שווי של סטארטאפ. הערכות שווי גבוהות יותר פירושן יותר סיכון שנוגע להשקעה, ולכן צריך להשקיע יותר על מנת להגדיל את הערך. ניהול סיכונים הוא חלק מכל אסטרטגיית משקיעים, אבל כך גם תהליך הערכת סטארטאפ.
לסיכום, השקעה בסטארטאפ היא לא עניין של מה בכך ויש לקחת את כל השיקולים בחשבון לפני שמתחייבים למיזם כזה או אחר.