איך מחנכים ילדים למשפחות חד הוריות? במה זה שונה?

תוכן עניינים

שזוג הורים ”נורמלים“ מסתכלים על אם חד הורית, הם הרבה פעמים חשים סוג של אמפתיה או לפעמים אפילו רחמים. אז נכון שמדובר באתגר לא פשוט בכלל, אך להיות הורה חד הורי, מהווה הרבה פעמים גם יתרון. אין מחלוקות, אין ויכוחים או חילוקי דעות, אבל לא פעם, אותו לבד מעורר בעיות מורכבות ולא פשוטות כלל להתמודדות. הסיבה העיקרית לכך היא משום שחלק בלתי נפרד מהורות קשור ליכולת של ההורה לעמוד בפני לחצים. לפעמים לעמוד לבד מול קפריזות כמו ”לא רוצה“, ”לא אכפת לי“ או כאשר לילד יש קשיים כאלה או אחרים, זה לא תמיד פשוט. השורות הבאות יעסקו בחינוך ילדים למשפחות חד הוריות ודרכן ניתן יהיה להבין איך להתמודד עם קשיי ההורות.

 

למה אנחנו מתכוונים באמירה הורה ”יחידני“?

הרי יש כל מיני סוגים של משפחות. יש הבדל בין משפחות שהחוק מגדיר אותן ככאלה לבין תחושה שהאם או האב מקבלים או מתמודדים איתה דרך הצד השני שאמור לחלוק איתם את אותה הורות. החוק מגדיר הורים יחידנים אלמנות, נשים גרושות או נשים שבחרו מרצונן לגדל ילד לבד. יחד עם זאת, יש הורים שמחשיבים עצמם הורים יחידנים בגידול היומיומי של הילדים. מכיון ולאותם הורים אין סיוע, אין עזרה, אין למי לפנות, הם צריכים להיות מאוד מתוכננים, מאוד מדויקים ולהבין מה הם רוצים מעצמם, אחרת גם הם וגם הילדים שלהם ילכו לאיבוד בעולם הזה.  בשנים האחרונות כחלק בלתי נפרד מתחום שלם שנקרא חדשנות בחינוך, כל בעלי המקצוע בין אם זה פסיכולוגים, בין אם זה מדריכי הורים או עובדים סוציאלים דוגלים באותו תכנון ודיוק משום שאלו מייצרים שגרה ובסיס טוב לצמיחה, גדילה וחינוך של ילדים.

 

מה בכל זאת יכול לעזור להורים לילדים במשפחות חד הוריות?

כידוע לכל, עזרה בגידול הילדים היא בין הדברים שהכי הכי מייצרים מעגל של תמיכה. לכן, סיוע ממי שאפשר בין אם זה סבא וסבתא, בין אם זה שכנים או חברים קרובים, בייביסיטר במידה והמצב הכלכלי מאפשר או אפילו הגננת יכול רק לעזור ולהקל כאן. הרי יש לא מעט מצבים של משפחות ’נורמטיביות‘ שהן בכלל לא מעורבות בחיים ובחינוך של הילד, וזאת למרות שיש שני הורים בתמונה ויש המון משפחות חד הוריות שזה בדיוק להיפך, רמת המעורבות והאכפתיות כל כך גבוהות. אותו הורה יחידני יודע שהוא לבד במערכה, שאין לו על מי לסמוך ולכן הסיכוי שהוא יפשל, נמוך יותר. עוד דבר שיכול לעזור הוא ייעוץ. זה נכון בכלל בחינוך, אך אין ספק כי ליווי על ידי איש מקצוע בעיקר בשנות הגידול הראשונות של הילד, שנים בהן הוא בונה את הביטחון שלו בעולם, בהורים שלו ובעצמו, שנים בהם הוא מחקה את הסביבה שלו, יכול רק לעזור ולהקל על ההורה במגוון של מצבים והתמודדויות.

 

חשוב לעשות את האבחנה בין אמהות שבוחרות מרצונן החופשי להביא ילדים לבד מבחירה, כלומר אמהות יחידניות מבחירה, לעומת אמהות שבחרו דווקא להתחתן או להביא ילדים בתוך זוגיות ואז נקלעו לסיטואציה של להיות אם חד הורית, מבלי שהם באמת בחרו את זה. נשים שבוחרות מזה מההתחלה, באות יותר מוכנות לסיטואציה, לקשיים, למורכבות שקיימת בלהיות הורים, זאת בשונה מנשים שהחיים הובילו אותם לסיטואציה הזאת ונמצאות במקום אולי יותר קשה ומורכב. גם מבחינת הילדים זה הרבה מצבים מתסכל. ההשפעה של רגשות האשם שלנו על התהליך שאנחנו והילדים שלנו עוברים היא מאוד גדולה ולכן המסקנה היא שככל שנבוא לתהליך של גידול ילדים יותר נקיים מרגשות אשם, ככה התוצאה תהיה טובה ונוכל לעמוד בציפיות של עצמנו ובמטרות ששמנו אי שם בתחילת הדרך, בין אם אנחנו הורה יחידני ובין אם לא.

מי שקרא את הכתבה הזו קרא גם את: