טרשת נפוצה מהי?

תוכן עניינים

טרשת נפוצה הינה מחלה כרונית, דלקתית שמעודד פגיעה במערכת העצבים עם דגש על חוט השדרה. אנשים הסובלים מהמחלה חווים שיבוש בפעילותה של המערכת החיסונית, כלומר במקום שהגוף יגן עליהם מפני זיהומים, היא תוקפת חומר חלבוני הנקרא מיאלין. תפקידו של חומר זה הוא לעטוף את מעברי תאי העצב והוא בעצם משתתף בהעברת מידע בין תאים שונים. בלעדיו מערכת החיסונית שלנו לא יכולה לפעולה בצורה אופטימלית. המחלה פוגעת באנשים בני 20-50 (בדרך כלל) ועד היום, לא ידוע מה גורם לה באופן וודאי.

 

איך מאבחנים את מחלת הטרשת נפוצה?

יש כל מיני בדיקות שעוזרות לאתר את המחלה. מדובר על אבחנה קלינית המשלבת בין בדיקה גופנית, שיחות עם הרופאים (בתחילה רופא משפחה ולאחר מכן נוירולוג). בין השאר אם עולה חשד להיווצרותה של המחלה, יישלח המטופל לבדיקות רבות ביניהן בדיקות דם, MRI של המוח ו- MRI של עמוד השדרה. לעתים יש צורך גם בביצוע בדיקות EMG ולרוב ניתור מותני בה מחדירים מחט בין החוליות ושואבים נוזל.

 

כיצד מטפלים במחלה?

לרוב מדובר בטיפול משולב, שכן המחלה מובילה להיווצרות התקפים דלקתיים כרוניים. במטרה למנוע את התקדמותה והתפשטותה של המחלה, מבצעים טיפול אימונודולטורי שמטרתו להקטין את ההתקפים. התרופות ניתנות בכדורים, זריקה או באמצעות עירוי לוריד. בנוסף, יש תרופות רבות הניתנות לחולים בהתאם למצבם. גם טיפול באמצעות סטרואידים, טיפולי פיזיותרפיה, טיפול באמצעות פעילות גופנית נפוצים ומומלצים במרבית המקרים.

 

המחלה הינה מחלה כרונית שאין לה מרפא ולכן חשוב ללמוד אותה, להבין איך היא משפיעה ולאמץ שיטות שיעזרו להמשיך לחיות חיים טובים ואיכותיים ככל הניתן. יש להקפיד על תזונה מאוזנת ולהימנע מעישון. חשוב גם לנסות לשמור על אורח חיים רגוע ולהפחית סטרס ככל הניתן.

מי שקרא את הכתבה הזו קרא גם את: