תחום קלינאות התקשורת מכיר כיום במגוון רחב של בעיות או תופעות שמשפיעות על התפתחותה התקינה של השפה בקרב כל דובר. ברוב המקרים יהיה מדובר בילדים צעירים או פעוטות שצריך לשים לב היטב שהם מדברים כמו שצריך ושהשפה שלהם מתפתחת ונרכשת על פי המצופה מהגיל שלהם ומשגרת החיים שלהם. עיכוב בהתפתחות השפה או כל בעיה אחרת בדיבור עלולה להצביע על בעיה משמעותית יותר שצריך יהיה לבדוק לעומק על מנת להבין אם יש צורך במעקב או בטיפול. אחת מבעיות הדיבור הנפוצות היא האקולליה שאפשר לאבחן אותה לא רק אצל ילדים אלא גם אצל אנשים בוגרים בשל שלל סיבות או נסיבות.
איך מזהים את האקולליה ואיך הכי נכון לטפל בה?
מצד אחד אפשר לומר שזה לא מאד מסובך לאתר ולהבין שיש בעיה בדיבור, שכן שומעים אותה ושמים אליה לב. אקולליה היא חזרה על מה שאנשים אחרים אומרים, בין אם חוזרים עליהם מיד לאחר שנאמרו ובין אם מדובר על חזרתיות לאחר שעבר פרק זמן מסוים. יש מי שיגיד שרק על ידי חיקוי וחזרה לומדים שפה ורוכשים אותה אך במקרה זה אין מדובר בחזרתיות תקינה אלא בהפרעה בדיבור שיכולה גם לנבוע מבעיה נוירולוגית. חשוב מאד לשים לב לסיבה אשר בגינה אותו אדם חוזר על דברים שנאמרו לו.
החשיבות של שימת לב והבנה שיש בעיות בדיבור
לא כל חזרה אחרי דברים שנאמרו תיחשב לנורמלית ותקינה ולכן חשוב מאד לשים לב מתי החזרתיות מתבצעת, באילו נסיבות ועל ידי מי. לעיתים יהיה מדובר בעניין חולף ובמקרים אחרים החזרתיות תהפוך להיות שגרתית וקבועה. ליתר ביטחון, אם לא בטוחים – חשוב וכדאי לקבל ייעוץ מקצועי מאנשי חינוך, רפואה או קלינאי תקשורת על מנת להבין אם יש צורך בהתערבות מקצועית או שמא אפשר להמשיך במעקב ולשים לב אם הבעיה מחמירה או כל עניין כזה. ברגע שמזהים שיש בעיה אפשר לדעת אם צריך לטפל בה וכמובן שיש חשיבות לאבחון מוקדם ככל האפשר על מנת להספיק לחלון הזמן המתאים להציע את הפתרון הדרוש.