מהו פחד חברתי ואיך ניתן להתמודד איתו?

תוכן עניינים

כבני אדם נולדנו בתור יצורים חברתיים. כולנו אמורים לרצות להיות בחברה של אנשים, כולנו אמורים לנהל שיחות בצורה חופשית, זה מה שמחייה אותנו, מנהל אותנו, זה חלק בלתי נפרד מהחיים. יחד עם זאת, יש לא מעט אנשים בכל קצוות האוכלוסיה ובכל הגילאים שסובלים מבעיה שנקראית פחד חברתי או חרדה חברתית. אפשר להגדיר חרדה מהסוג הזה אל תוך אמונה שהזולת, כלומר אנשים, עם דגש על אנשים שאנחנו לא מכירים, עוינים כלפיי, מסוכנים אפילו. אולי זה נשמע כמו משהו מופרך אבל כן, כולנו נפגעים מאחרים, אבל אצל אנשים עם חרדה חברתית, הנטייה לפרש סיטואציה שכוללת מפגש עם אדם חדש כמסוכנת מוגברת בהרבה בהשוואה לאנשים אחרים שאין להם חרדה חברתית.

 

מה הבעייתיות שבזה?

פחד חברתי הרבה פעמים בא לידי ביטוי בכל מיני דרכים והוא גם קשור במצבים מסוימים לתכונות אופי של אותם אנשים הסובלים מזה כמו רגישות יתר למשל. אותם אנשים לא פעם מרגישים שאנשים שהם לא מכירים ומסתכלים עליהם ברחוב למשל מסכנים אותם, מאיימים עליהם, הם נרתעים מעצם המחשבה אפילו לייצר שיח או אינטראקציה עם מישהו שהם לא מכירים. אנשים עם חרדה חברתית במצבים רבים יעדיפו להישאר בבית או באזור הנוחות שלהם, הם ימנעו מלהתקדם בקריירה שלהם בשל פחד להעביר הרצאות או להיות באינטראקציות עם אנשים ובקיצור זו בעיה שיכולה לפגוע בנו בכל תחומי החיים: זוגיות, קריירה, ניהול חיי משפחה, שעות פנאי ועוד.

 

הנה כמה תסמינים שמעידים על כך שאדם סובל מחרדה או פחד חברתי

  • תקשורת ורבלית לקויה בזמן קיום מפגשים חברתיים
  • קושי קל או קושי רב להגיע לרמת ריכוז גבוהה בעת מפגש עם אנשים שמכירים או לא מכירים
  • ביקורת עצמית גבוהה
  • קושי להציג את עצמי בפני אנשים חדשים
  • ביטחון עצמי נמוך
  • חרדה או פחד מממצבים כמו ביקורת, שיפוטיות, השפלה, העלבה ועוד
  • אצל בני נוער ומתבגרים התסמינים כוללים גם היצמדות למבוגר, הימנעות מדיבור, התקפי זעם, קפיאה במקום ועוד…
  • קיימים גם תסמינים פיזיים אקטיביים נוספים שבאים לידי ביטוי בזמן החרדה כמו למשל דפיקות לב מואצות, שרירים מתוחים, סחרחורות, בעיות במערכת העיכול, קשיים במערכת הנשימה ועוד…

יש כל מיני סיבות וגורמים שיכולים להשפיע על היווצרותה של החרדה כמו גורמים סביבתיים, גורמים גנטיים, חוויות שחווינו בילדות שלנו ועוד.

 

איך מטפלים?

ובכן, יש המון שיטות ודרכים שבאמצעותן ניתן לטפל בחרדה חברתית החל מטיפול פסיכולוגי התנהגותי, דרך טיפול אלטרנטיבי באמצעות פרחי באך ועד טיפולים נוספים כמו טיפול באמנות, טיפול במים, טיפול באמצעות בעלי חיים וכיוצא בזה. ניתן גם לבחור בטיפול משולב שנחשב ליעיל מאוד. יש חשיבות רבה בבחירת הטיפול והתאמתו למטופל, לגילו, לאופייו, לרמת החומרה של החרדה ולצרכים שלו.

מי שקרא את הכתבה הזו קרא גם את: